Miten säästää putkiremontissa?

Kun on aika alkaa putkistoja tai muita LVI-laitteita uusimaan, puhutaan äkkiä isoista summista. Koostin tähän muutamia juttuja, joilla voi säästää jopa selvää setelirahaa! Samat vinkit pätee myös muihin kodin remontteihin.

Kysy useammasta paikasta

Tarjouspyynnöt kannattaa laittaa useampaan paikkaan. Älä sorru ostamaan ”kulkukauppiailta” mitään remonttia, ennen kuin olet kysynyt muutamalta paikalliselta toimijalta.

Minulle soitti kerran aurinkopaneelikauppias, joka halusi väkisin tulla käymään ja esittelemään heidän tuotteitaan. Sanoin hänelle jo puhelimessa, etten ole paneeleita ostamassa, mutta voit tulla, koska aihe kuitenkin minua kiinnostaa. Kiinnosti myös nähdä heidän myyntitekniikka ja pitääkö kaikki huhut kiertokauppiaista paikkansa. Viimein se päivä koitti ja kauppiaita tulikin kaksin kappalein samaan hintaan. Esittely pidettiin ja hinta lyötiin pöytään. Vastasin, että kiitos esitelmästä ja kuten jo aiemmin teille sanoin, en ole paneeleita ostamassa. No, tässä vaiheessa myyjä soittikin ”konttorille” ja kyseli onko alueen myyntitavoite jo saatu täyttymään ja vastaus kuului, että on. Nyt kun myyntitavoite oli jo tullut täyteen hinta putosikin 20%!! Sanoin, etten osta siltikään ylihintaisia paneeleita ja pyysin heitä poistumaan!

Älä lankea moisiin superalennuksiin vaan pistä jäitä hattuun, ota tarjous ja vertaa sitä muihin toimijoihin ennen työn tilaamista. Kun ostat paikalliselta, niin mahdolliset reklamaatiotkin on todennäköisesti helpompi hoitaa.


Oikea ajoitus on kaiken A ja O

Jos remontilla ei ole kiire, niin ennakoi. Ole hyvissä ajoin liikkeellä. Jos yrität saada putkiremontille tekijää ensiviikolle tai huomiselle, niin veikkaan ettei valinnan varaa ole paljon? Jos kyselet hinnan valmiiksi jo 2-3 kk päähän, niin tarjontaa ja valinnan varaa on takuulla ihan eri tavalla! Isommat lämmitykseen liittyvät remontit kannattaa ajoittaa kesälämpimille. Pienempiä voi tehdä oikeastaan milloin vain, ihan kovimpia pakkasaikoja lukuun ottamatta.

Kesäaika on yleensä rakennusalalla kiireisintä aikaa. Uudistyömaat alkavat yleensä kesällä ja lomatkin alkavat pyöriä, jolloin tekijöistä tulee monesti pulaa. Omakotitalot valmistuvat yleensä vuoden loppuun mennessä ja sen jälkeen kevät-talvi onkin hyvää aikaa teettää vesijohtoremontteja, kun tekijöitä on enemmän tarjolla ja hinnat todennäköisesti edullisempia. 

Anna joustava aikataulu

Jos remontin aikataulu on lyöty tiukasti lukkoon esim. että se täytyy tehdä jollain tietyllä viikolla tai jonain tiettynä päivänä, voi osa tarjokkaista karsiutua pois sen takia. Jos remontin ei ole pakko tapahtua jonain tiettynä aikana, kannattaa urakoitsijalle antaa vapaus ehdottaa tekoaikaa sellaiseen hetkeen, joka heidän aikatauluun sopii parhaiten.

Jos urakoitsija joutuu sitoutumaan johonkin tiettyyn ajankohtaan, niin monesti joutuu laskemaan vähän varmuuskerrointa hintaan mukaan. Entiset työmaat ei välttämättä ehdi valmistua tai niitä pitää kiirehtiä, että päästään aloittamaan uutta tiukalla aloitusajankohdalla sovittua hommaa. 

Varmistu toimitussisällöstä

Olet esim. saanut tarjouksen maalämpöjärjestelmästä kolmesta eri paikasta. Kaikki tarjoaa eri merkkisiä laitteita ja hinnatkin on ihan erilaisia. Kannattaako valita suoraan halvin hinta? Ei välttämättä! Tutustu huolella tarjouksiin ja niiden toimitussisältöihin. Esim. minkä syvyinen lämpökaivo kuhunkin tarjoukseen sisältyy? Onko jossain tarjouksessa lämmityspiiriin tulossa ns. työsäiliö? Jos joku tarjoaa esim. 50 metriä liian matalaksi mitoitettua lämpökaivoa, niin kyllähän sieltä äkkiä hintaeroja syntyy. Laitteet voi toimiakin ihan hyvin 1-3 vuotta, mutta sitten kun alimitoitettu lämpökaivo alkaa pikkuhiljaa mennä jäihin, niin siinä vaiheessa alkaa ihmettely, että mitenkäs tässä nyt näin kävi?

Jos itselle tuntuu tarjouksella olevat termit ja laitteet aivan heprealta, niin kannattaa kysyä konsultaatiota tarjouksien vertailuun esim. LVI-suunnittelu- tai valvontatoimistosta. Siihen käytetyn rahan voi äkkiä säästää välttämällä huonon urakoitsija valinnan tai vaillinaisen toimitussisällön.

Varmistu jotenkin, että saamasi tarjoukset ovat varmasti vertailukelpoisia, ennen kuin teet ostopäätöstä.



Tee selkeä tarjouspyyntö

Kirjaa kaikki haluamasi asiat selkeästi tarjouspyynnölle. Liitä mukaan tarvittavat piirustukset, laitetiedot, kohteen tiedot, yhteystiedot, haluamasi aikataulu, valokuvia kohteesta, urakkarajat jne jne. Mitä tarkemmin on urakan laskijalla tiedossa mitä pitää laskea, sen tarkemman tarjouksen pystyy laskemaan. Ei tarvitse joka kohtaan laittaa varmuuskerrointa. Tarjousten keskinäinen vertailukin on helpompaa, kun tarjouksien sisällöt luultavasti vastaavat paremmin toisiaan.

Varsinkin pienissä hommissa hyvät valokuvat auttavat tarjouksen laskennassa. Ei välttämättä tarvitse käydä paikan päällä katsomassa tilannetta ja osaa ottaa oikeata tavaraa kerralla matkaan, jos homma jää tehtäväksi. Tarjouspyynnön laadintaankin on varmasti saatavissa apua LVI-suunnittelu- tai valvonta toimistoista, jos se tuntuu itselle liian hankalalta.

Voitko tehdä itse jotakin?

Jos olet teettämässä vesi- tai lämpöjohtoremonttia ja osaat/pystyt itse vaikka poraamaan seinien läpimenoreiät, purkamaan esim. pesuhuoneen alakaton ja tekemään uuden, voit säästää remonttikuluissa. Myös purkujätteet itse pois viemällä voi säästää. Työalue pitää yleensä suojata jotenkin. Tämäkin on sellainen työvaihe jonka lähes jokainen osaa ja pystyy itse tekemään. Nämä asiat kannattaa tuoda esille jo tarjouspyyntö vaiheessa ja sopia urakkarajat näiden osalta ennen työn tilaamista. Myös tyhjentämällä työalueen valmiiksi, tavaroista vapaaksi, helpottaa työn arviointia ja toteutusta.

 

Eikun näillä eväillä tarjouksia kyselemään!!


Jaa tämä sivu:
Tarvitsetko WC-pytyn asennuspalvelua? Ota yhteyttä