Miten valitsen WC-istuimen?

WC-istuin, WC-laite, WC-pytty, WC-pönttö. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta minkälaisen WC-istuimen valitsen? Mitä kaikkea tulisi ottaa valinnassa huomioon?

WC-istuin, WC-laite, WC-pytty, WC-pönttö. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta minkälaisen WC-istuimen valitsen? Mitä kaikkea tulisi ottaa valinnassa huomioon? Pitääkö olla S- vai P-lukko? Mikä ihmeen huuhtelukaulus tai -kauluksettomuus? Pehmeä vai kova kansi? Yksi vai kaksihuuhtelu? Piiloviemäri vai tavallinen? Ei hätää, sillä tämän luettuasi sinulla pitäisi olla edellä mainitut asiat ja termit hallussa, jolloin valinnan pitäisi olla helpompaa.

Kuka WC:tä käyttää?

Tärkeä ja olennainen seikka oikeanlaisen WC-pytyn valintaan on se, että kuka tai ketkä sitä pääasiassa käyttävät? Tuleeko se tavalliseen asuinhuoneistoon, onko käyttäjät pääasiassa lapsia vai kenties liikuntarajoitteisia? Normaalikorkuisen WC-istuimen istuinkorkeus on 42 senttiä ja korkeamalli, eli ns. inva WC, on korkeudeltaan 46 senttiä. Lisäksi on saatavilla lapsille suunniteltu malli, jossa istumakorkeus on vain 30 senttiä. Näitä käytetään esim. päiväkodeissa ja käyttö on lapsille helppoa, kun ei tarvitse käyttää erillistä WC-jakkaraa.

WC pönttö

Liikuntarajoitteisille korkeamalli taas voi olla käytössä helpompi, koska siitä on helpompi nousta ylös. Useimpiin malleihin saa kiinnitettyä kyynärtuet, joista on apua liikuntarajoitteisille.

Uudis- vai remonttikohde?

Kun rakennetaan uutta, on useampia mallivaihtoehtoja, koska viemärin ja vesijohdon voi asentaa juuri oikeaan paikkaan. Remontoidessa vanhaa, jos viemärin paikkaa ei pysty tai ei haluta lähteä siirtämään, on valittava sellainen WC-pytty, joka käy olemassa olevaan viemäriin. Usein viemärin pää on niin lähellä seinää, ettei siihen välttämättä pysty asentamaan piiloviemäripyttyä. Jos taas esim. vaihdetaan pelkkä WC-laite ja lattia jää entiselleen, kannattaa valita ”isojalkainen” saneerausmalli, joka peittää vanhan WC-pöntön kiinnitysruuvien ja silikonien jäljet, jolloin niiden siistimiseen ei tuhraannu aikaa.

Kiinnittäminen. Ruuveilla vai liimalla?

Nykyään enää harvoin WC:tä kiinnitetään ruuveilla. Poikkeuksena ehkä, jos WC:ssä on puulattia tai jos on syytä epäillä, ettei WC-istuin tule kestämään paikoillaan ilman ruuvikiinnitystä. Useimmiten asennus tapahtuu liimamassalla liimaamalla, olipahan kyseessä sitten laatta- tai muovimattolattia. Liimauskiinnityksen onnistumisen edellytyksenä on, että lattiapinnoite on kunnolla kiinni alustassaan. Kiinnitystavasta riippumatta WC:n jalan ja lattian väli tiivistettään vielä silikonilla. Nykyään on valittavissa myös kiinnitysreiätön malli, joka on aina asennettava liimaamalla. WC:n jalka tällöin on tyylikkäämpi ja helpompi pitää puhtaana, kun siitä puuttuu kiinnitysreiät. Kiinnitysreiällisen pytyn voi tietenkin asentaa myös liimaamalla, tällöin kiinnitysreikiin laitetaan peitetulpat.

S- vai P-lukko?

S-mallinen vesilukko on nimensä mukaisesti, ikään kuin kyljelleen käännetyn, ”ässän” muotoinen ja viemäri liitos tapahtuu lattian kautta. P-lukollisessa WC:ssä taasen vesilukko on poikittaisen ”pee”-kirjaimen muotoinen ja viemäriliitos on suoraan taaksepäin, jolloin viemäri saadaan liitettyä suoraan seinään tai esim. vietyä pinta-asennuksena sivullepäin. P-lukollista pyttyä kutsutaan myös ”töpöhännäksi”. Eli se määrittää vesilukon mallin tuleeko viemäri lattiasta (S) vai seinästä/pinta vetona (P).

Piiloviemäri- vai tavallinen jalka?

Piiloviemärimallissa, nimensä mukaisesti, viemäriliitos on ”piilossa”, kun taas ”tavallisessa” mallissa viemäriliitos on näkyvillä. Piiloviemärimallin jalkaosa piilottaa viemäriliitoksen sisäänsä ja on tyylikkäämmän näköinen, sekä helpompi pitää puhtaana. Toisaalta taas piiloviemärimallin massiivisen ”jalan” takia sitä ei välttämättä pysty joka kohteeseen asentamaan, esim. jos viemärin pää on liian lähellä seinää. Toiminnan kannalta jalan mallilla ei ole merkitystä, joten tämä on täysin maku asia.

Lattia- vai seinäasennus?

Lattia-asenteisella tarkoitetaan lattialla, oman ”jalkansa” varassa seisovaa mallia ja seinäasenteinen taas asennetaan nimensä mukaisesti seinälle. Näistä vaihtoehdoista lattia-asenteinen on ehdottomasti se yleisin ja edullisin vaihtoehto. Seinäasenteinen WC on helppo pitää puhtaana, kun lattia jää täysin vapaaksi. Seinäasennus WC paketti koostuu seinäasennustelineestä, WC-kulhosta, kannesta ja huuhtelupainikkeesta. Seinäasennusteline pitää sisällään huuhtelusäiliön ja kaiken ”tekniikan”.

WC pönttö, seinäasennus

Teline asennetaan joko seinärakenteen sisään tai sen eteen, koteloituna. Kotelon pohja on tehtävä ja vesieristettävä huolella asennusohjeiden mukaan ja kotelon alaosaan on tehtävä reikä/letku, josta mahdollinen vuotovesi voidaan havaita nopeasti. Seinäasenteisia menee varsinkin uudiskohteisiin, koska sen asennus vaatii aina rakennustöitä ja silloin viemäri ja vesijohtokin voidaan asentaa juuri oikeaan kohtaan esim. sinne väliseinän sisälle. Hyvä puoli seinäasenteisessa WC:ssä on myös se, että asennusvaiheessa voi istumakorkeuden säätää haluamakseen. Tätä ei tosin sitten voikaan jälkikäteen enää muuttaa ilman isoja purkutöitä. Valmistajilla on valittavana erilaisia WC-kulho- ja painonappi vaihtoehtoja, joilla voi vaikuttaa oman WC:n tai kylpyhuoneen ilmeeseen.

Yksöis- vai kaksoishuuhtelu?

Nyky WC-laitteet ovat todella vähän vettä käyttäviä. Esim. IDO:n WC:issä isohuuhtelu on 4 litraa ja pieni 2,5 litraa vakiona, joita voi toki säätää myös suuremmaksikin tarvittaessa. Yksityiskäytössä suositellaan ottamaan 2-huuhtelumalli veden säästön takia.

WC pöntön asennus

Julkisiin tiloihin, joissa on monenlaista käyttäjää, suositellaan taasen 1-huuhtelu mallia, viemärien tukkeutumisriskin vuoksi. Yksityistalouksissakin voi olla perusteltua käyttää 1-huuhtelumallia juuri em. syyn takia.

Kauluksilla vai ilman?

Huuhtelukauluksella tarkoitetaan WC-kulhon yläosassa sisäpuolella olevaa ”kaulusta”, joka on tunnetusti vaikea pitää puhtaana. Tämä ongelma on poistunut valmistajien uusimmissa malleissa, jotka ovat huuhtelukauluksettomia. Valmistajat kutsuvat näitä esim. Rimfree tai Rimless nimillä.

Minkälainen kansi?

WC-pytyt myydään nykyään ilman istuinkantta. Valmistajilla on valittavana joko pehmeä tai kova kansi. Pehmeästä muovista valmistettu kansi on lämpimämpi istua ja se on edullisin vaihtoehto. Kova kansi on paksumpi, jämäkämpi ja muutenkin ”arvokkaamman” oloinen. Kovaa kantta on saatavilla erilaisilla saranoilla tavallisilla, pikairrotettavilla ja hidastimellisilla. Jos aikoo varustaa WC-pyttynsä kyynärtuilla, täytyy kanneksi valita kova malli, koska kyynärtuet kiinnitetään kannen kiinnityspultteihin. Kovia kansia on saatavilla muutamaa eri väriä, joilla voi helposti muuttaa WC:n ilmettä.

Onko merkillä väliä?

WC-istuin on joka kodin tärkeä varuste, jonka hankinnassa ei kannata mennä kirjaimellisesti halpaan. Hyvä ja laadukas WC-pytty palvelee helposti 20-30 vuotta, jopa pitempään, mutta kaipaa tietysti välillä huoltoa. Kun valitset laadukkaan merkin, esim. IDO tai Gustavsberg, ne ensinnäkin toimivat pitkään ja sitten kun tulee huoltotarve, niihin saa myös varaosia. Esim. yli 30 vuotta vanhoihin IDO:n pönttöihin saa edelleen kaikkia varaosia. Kotimaisen IDO:n valinnan puolesta puhuu sekin, että se on ylivoimaisesti yleisin merkki, joten varaosia on yleensä joka putkiliikkeellä varastossa, eikä niitä tarvitse alkaa erikseen mistään tilailemaan. Jos taas valitset jonkun halvan ja tuntemattoman merkin, niin viimeistään siinä vaiheessa, kun se alkaa vuotaa/laskea vettä läpi, ei niihin välttämättä saa varaosia mistään. Silloin on pahimmassa tapauksessa edessä taas WC-pytyn vaihto!

Nykyaikaisissa WC-pytyissä varsinainen huuhtelusäiliö on valmistettu muovista ja se on suojassa erillisen posliinisen kuoriosan sisällä, toisin kuin ennen vanhaan huuhtelusäiliö oli vain yksikerroksinen ja valmistettu posliinista. Tältä osin vesivahinkoriski on huomattavasti pienentynyt, koska jos ennen huuhtelusäiliö jostain syystä halkesi, valui vedet suoraan lattialle. Nykyaikaisessa WC:ssä jos huuhtelusäiliön päälle putoaa, vaikka lasinen partavesipullo, korkeintaan huuhtelusäiliön posliinikuori menee halki, mutta itse huuhtelusäiliö pysyy ehjänä.

Toivottavasti tässä oli riittävän selkeästi vinkit pähkinänkuoressa oikeanlaisen WC-laitteen valintaan ja jos on tarvetta, opastamme mielellämme lisää tähän liittyvissä asioissa. Ja meiltähän saat nuo em. laadukkaat WC-istuimet paikoilleen asennettuna, Joensuussa ja lähiympäristössä, olitpa sitten rakentamassa uutta tai remontoimassa vanhaa.

Jaa tämä sivu:
Tarvitsetko WC-pytyn asennuspalvelua? Ota yhteyttä